Placeholder____FG

XLVIII. Országos Honismereti Akadémia, 2021. Debrecen

Hagyomány____1200px
Debrecen
Emlékhelyek____1200px

Debrecenben volt idén a honismerettel, helytörténettel foglalkozók legnagyobb Kárpát-medencei találkozója, konferenciája, az immár 48. alkalommal megrendezésre kerülő Országos Honismereti Akadémia, amelyet a pandémia miatt egy évvel el kellett halasztanunk. Ismételten Hajdú-Bihar megyei szervezetünk vállalta magára a házigazda szerepét. Az akadémia témája, illetve címe: Trianon 100+1 – Szétszakítva is egységben. A beérkezés és regisztráció napján, július 4-én este jótékonysági bállal indult debreceni programunk, melynek helyszínéül a Debreceni Református Kollégium szolgált. 2019. július 5-én zajlott le a XLVIII. Országos Honismereti Akadémia megnyitó ünnepsége a Református Kollégium Oratóriumában, abban a teremben, ahol1849-ben az országgyűlés ülésezett.

A résztvevőket Dr. Varga Judit igazságügyi miniszter asszony, rendezvényünk fővédnöke, Dr. Papp László, Debrecen polgármestere, Dr. Baráth Levente, a Debreceni Hittudományi Egyetem rektora és Dr. Szendrei Ákos a Hajdú-Bihari és Debreceni Honismereti Egyesület elnöke köszöntötték, majd Debreczeni-Droppán Béla, a Honismereti Szövetség elnöke tartott megnyitó beszédet. A vándorbot szalagfelkötése után a Szövetség kitüntetéseinek, díjainak átadására került sor. Több mint 150 érdeklődő és résztvevő volt jelen a megnyitón.

A nyitó előadást Dr. Ablonczy Balázs történész, egyetemi docens (ELTE) tartotta Mi lett volna ha…? Trianon okai és a kontrafaktuális történetírás címmel. Július 5-én, hétfőn került sor a hagyományos emlékfa ültetésre, a Magyar Fájdalom szobrának is helyet adó Bem téri parkban, majd három csoportban városnézésre indultak a résztvevők. Az akadémia első napját városi fogadás zárta a régi Városház udvarában, melyen Dr. Puskás István alpolgármester köszöntötte a vendégeket. Július 6-án plenáris ülésre került sor a Debreceni Református Kollégium dísztermében Debreczeni-Droppán Béla, majd Dr. Papp Klára levezető elnökök irányításával. Tízfélórás (vetítéssel is egybekötött) előadásra került sor (az előadásokat ld. a meghívóban) és egy kerekasztal beszélgetést is meghallgathattak a résztvevők, amely Trianon előzményeit járta körül kezdve a törökkori népességcsökkenéstől, az etnikai viszonyok magyarországi megváltozásától.

Július7-én újabb plenáris ülés kezdődött a Debreceni Református Kollégium dísztermében, Dr. Szendrei Ákos levezető elnök irányításával. E délelőttön a választott téma regionális vetületével ismerkedhetett a hallgatóság. Délután három szekcióban (a Református Kollégium dísztermében és két másik kisebb előadóteremben) folytatódott az akadémia programja, melyekben a szekcióvezetők (Bagdi László, Dr. Heilauf Zsuzsanna és Dr. Fleisz János) bevezető előadása után a konferencia résztvevőinek hozzászólásai következtek. Ezekről aztán a pénteki zárónapon a szekcióvezetők beszámolót is tartottak az egész plénum előtt. 

Július 8-án, három útvonalon lehetett a megye (a bihari részek) értékeivel, közkincseivel és szépségeivel ismerkedni. A tanulmányút első vonalán Bihar, Hegyközkovácsi, Siter, Szentimre, Szentjob, a második útvonalon Nagyvárad, a harmadikon pedig Biharugra, Geszt, Méhkerék és Nagyszalonta településeket keresték fel az akadémia résztvevői. A három útvonalról érkezők aztán Berettyóújfaluban találkoztak, ahol egy ünnepi műsort követően együtt megvacsoráztak. Az akadémia zárónapján, július 9-én a szekcióbeszámolók után Szendrei Ákos elnök vezetésével egy kerekasztal-beszélgetésre került sor, mely Trianonnak a magyarországi és a határon túli református közéletre és intézményrendszerre gyakorolt hatásait vette górcső alá. Rendezvényünk záró akkordjaként a jövő évi akadémiát szervező Veszprém megye képviselői átvették az akadémiai vándorbotot, bejelentve, hogy 2022-ben Veszprém tisztelettel és szeretettel várja majd a honismereti mozgalom tagjait, a konferencia központi témája pedig az Aranybulla kiadásának 800. évfordulója alkalmából az Árpád-kor lesz.

A konferencián elhangzott ünnepi megnyitóbeszéd a Honismeret folyóirat 2021/4. számában olvasható.

A programterv és a jelentkezési lap csatolmányban érhető el.

Kapcsolódó hírek

Szétszakítva is egységben – ünnepi megnyitó
Debreczeni-Droppán Béla
Akadémiák