image

123 éve alapították az Erzsébet Gyermekotthont

Kriston-Vízi József
24/10/2023
Budapest
Évfordulók

Október 19-én délelőtt koszorúzták meg az egykori Erzsébet Gyermekotthon emléktábláját a Református Szeretetszolgálat munkatársai. Az otthont a Nagypénteki Református Társaság alapította, és 1900. október 19-én nyitotta meg kapuit dr. Kiss Áron református tanítóképző-intézeti igazgató és társai kezdeményezésére. A negyvennégy éven át működő intézmény célja a magára hagyott, elárvult gyermekek megmentése, vallásos életre való nevelése volt.

Az Erzsébet Otthont közadakozásból építették fel, egyedülálló, példás társadalmi összefogás eredményeképpen. Az intézmény fontos, hiánypótló tevékenységet végzett, és hajlékul szolgált sok fiatalnak. Az alapítók otthont, és nem hagyományos árvaházat szerettek volna létrehozni, főképpen 6-12 éves gyermekek számára. A Nagypénteki Református Társaság 1893-ban jött létre. Az intézmény felépítését Jókai Mór és Jókay Jolán tette lehetővé a budaörsi Kamaraerdő területén lévő telek oda adományozásával.

A Református Szeretetszolgálatot Birinyi Márk diakóniafejlesztési főigazgató-helyettes Kovács József lelkipásztor képviselték. Az imaközösséget követően az alábbi ige hangzott el: “akkor ezt mondjátok nekik: Kettévált a Jordán vize az ÚR szövetségládája előtt, amikor átkelt a Jordánon; kettévált a Jordán vize, és erre emlékeztetik ezek a kövek Izráel fiait mindörökké.” Józs 4,7