IMG_0609

A Honismereti Szövetség megtartotta idei első negyedéves közgyűlését

25/03/2024
Országos
Tagszervezetek

A honismeret napja alkalmából 2024. március 23-án, Budapesten a Nemzeti Múzeum dísztermében a Honismereti Szövetség megtartotta a rendes negyedéves ülését, melyen két fontosabb téma került ismertetésre és megvitatásra: az LI. Országos Honismereti Akadémia és a XXVIII. Országos Ifjúsági Honismereti Akadémia és Tábor.

Az első napirendi pont az Esztergomban megrendezendő LI. Országos Honismereti Akadémia témaköre volt. Az ülést Forróné Virág Zsuzsa, a Péczeli József Komárom-Esztergom Megyei Honismereti Egyesület elnöke nyitotta meg. Elnökasszony a beszámolójában ismertette az Akadémia szervezésének jelenlegi állását. Tájékoztatást kaptak a jelenlévők a szállás és az ünnepélyes megnyitó helyszínéről. Az akadémia résztvevői a Szent Adalbert Központban lesznek elszállásolva, míg az ünnepélyes megnyitó az esztergomi megyeházában kerül megrendezésre. A beszámoló további részében a városi és megyei tanulmányutak lehetséges útvonalairól hallhattak a résztvevők részletes tájékoztatást. Az útvonalak célja Esztergom városának és Komárom-Esztergom megyének bejárása, megismertetése lesz.

Az Akadémiával kapcsolatban a második felszólaló Debreczeni-Droppán Béla a Honismereti Szövetség elnöke tartotta meg beszámolóját az Akadémia tematikájáról helyszínéről. Felvezetőként ismertette elnök úr a Megyeházában tartandó ünnepélyes megnyitó menetét, mely az Akadémia tradícióit fogja követni. Ismertette a rendezvénytematikájának címét mely: Honimsertető nagyságaink – Bél Mátyástól Bálint Sándorig. Az előadások helyszíne kedden és szerdán az Esztergomi Vármúzeum lovagterme lesz, ahol az akadémia résztvevői olyan nagy honismertetőkről hallhatnak majd előadásokat, mint pl.: Bél Mátyás, Oláh Miklós esztergomi érsek, Fényes Elek, Jankó János, Ipolyi Arnold, Orbán Balázs, Pesty Frigyes, Rómer Flóris, Jókai Mór, Herman Ottó, Bálint Sándor stb. Továbbá betekintést nyernek majd számos országot ismertető szakirodalom és ismeretterjesztő mű keletkezésébe és részleteibe. A pénteki kerekasztal-beszélgetés is az Esztergomi Vármúzeum lovagtermében lesz megtartva, aminek témája: Honismertetés a XXI. században.

A második napirendi pontot Juhász Zoltán a Honismereti Szövetség titkára ismertette, mely a XXVIII. Országos Ifjúsági Honismereti Akadémia témaköre volt. Titkár úr ismertette, hogy idén Nyíregyháza ad otthont az Ifjúsági Akadémiának, ami 2024. augusztus 5. és 9. között kerül majd megrendezésre és közölte a rendezvény tematikájának címét, mely: Látható csodák – Természeti értékek szülő- és lakóhelyemen nevet viseli. Továbbá tájékoztatást adott a résztvevőknek a beérkezett pályázatok nagyságáról és a Pedagógiai Munkabizottság bírálati folyamatának állásáról. A Pedagógiai Munkabizottság 2024. március 25-i ülésén május 5-ig meghosszabbította a nevezési határidőt!

A következő felszólaló Rémiás Tibor a Honismereti Szövetség alelnöke volt, aki Bene János elnök urat helyettesítve tartotta meg beszámolóját az Ifjúsági Akadémia szervezésének jelenlegi állapotáról. Alelnök úr az Ifjúsági Akadémia anyagi helyzetének ismertetésével kezdte. Felsorolta a rendezvényt támogatókat és azok hozzájárulásait, amelynek a végén kijelentette, hogy rendezvény akadálytalanul és teljes körűen megrendezésre kerülhet. Közölte, hogy a résztvevők a nyíregyházi Luther Márton Evangélikus Kollégiumban lesznek elszállásolva, ahol 100 diák kap majd egy héten keresztül szállást és étkeztetést. Konkrét programtervek még nem alakultak ki teljesen, de annyi biztos, hogy a résztvevő diákok megismerkedhetnek a szabolcsi hungarikumokkal, mint például a beregi szőttessel.

Az elnökségi ülés zárásaképpen elnök úr megnyitotta az egyebek szekciót, ahol tagszervezetek ismertethették a legutóbbi ülés óta eltelt kulturális munkájuknak eredményeit és a szervezeten belül történt híreiket is. Több tagszervezet képviselője szólalt fel, akik beszámoltak a már elmúlt kulturális rendezvényekről, melyekben a tagszervezetek részt vettek és az esetleges tagszervezeten belüli változásokat is közölték.

Fotók: Fulló Anna