IMG_3309

Együttműködési szerződést írt alá a Honismereti Szövetség és a Magyar Hadtudományi Társaság

Honismereti Szövetség
28/04/2023
Országos
Együttműködő szervezetek, Események, Szövetség
A Magyar Nemzeti Múzeum adott otthont a Honismereti Szövetség és a Magyar Hadtudományi Társaság közös találkozójának, melynek célja a két szervezet közötti együttműködés és szakmai kapcsolat elmélyítése volt. A rendezvényen ünnepélyes keretek között került sor az együttműködési szerződés aláírására.

A találkozó célja, hogy a két szervezet megismerje egymás szakmai tevékenységét, valamint előkészítsék a jövőbeli együttműködés alapjait. A rendezvényen Prof. Dr. Szenes Zoltán vezérezredes, a Magyar Hadtudományi Társaság elnöke, valamint Debreczeni-Droppán Béla, a Honismereti Szövetség elnöke tartottak előadást.

Debreczeni-Droppán Béla bemutatta a Honsimereti Szövetség céljait, alapítóit. Röviden szólt a Szövetség történetéről, a jelentős “honismerő” elődökről, majd ismertette a felépítést, szervezeti működést. Beszámolt az évi négy jelentős konferenciáról, a honismeret legfontosabb díjairól és kitüntetéseiről. A jelentős honismereti kiadványok számbavétele után pedig a hadtudományok és a honismeret együttműködési lehetőségeinek vázolásával zárta előadását.

Szenes Zoltán tábornok előadásában elmondta, hogy a Magyar Hadtudományi Társaság feladatai a nemzeti hadtudomány fejlődésének szolgálata, a katonai biztonság problémáinak tudományos vizsgálata, a tudományos eredmények gyakorlatba való átültetése, valamint szakemberek, kutatók és oktatók összefogása. Beszélt a társaság történetéről, az alakulásról, valamint meghatározta a társaság helyét és szerepét a civil és katonai életben. Ismertette a társaság által végzett tudományos munkát, a jelentős kiadványokat, bemutatta folyóiratukat, valamint a legfrissebben megjelent könyveket is. Végül a jövő feladatainak vázolásával zárta előadását.

Az előadásokat követően Prof. Dr. Szenes Zoltán és Debreczeni-Droppán Béla írták alá az együttműködési megállapodást.

Ezt követően a Honismereti Szövetség által készített Lakóhelyünk kincsei – Mindenkinek van egy tárgya című kisfilm bemutatására került sor. Ezúttal a témához kapcsolódva a sorozat egy olyan epizódját vetítette le a sorozat ötletgazdája, Juhász Zoltán András, a Honismereti Szövetség titkára, amely a hadtudomány (a repülésrégészet) és a helytörténet találkozásáról szólt. A film hamarosan a www.honismeret.hu weboldalon is megtekinthető lesz.

A filmhez kapcsolódva Szabó Róbert az ELTE PhD-hallgatója a Honismereti Szövetséggel együttműködésben készített feladatot mutatta be videoelőadásában. Kiemelte, hogy az újszerű feladatok fejlesztése kiemelten fontos abban, hogy a humánspecifikus tantárgyakat összekapcsolhassák a reáltudományokkal, és ennek az egyik legjobb területe a helytörténet. Ezt támasztotta alá az ismertetett történeti fizika feladat, mely hamarosan a www.honismeret.hu honlapon válik elérhetővé, ahol bárki megoldhatja, a sikeres megfejtők között a Honismereti Szövetség értékes ajándékot sorsol ki.

A rendezvény ünnepi fogadással, közös beszélgetéssel, valamint a jövőbeli együttműködési lehetőségek megbeszélésével zárult.