20231117_132457

Hegymegi Kiss Kálmán emlékülés

23/11/2023
Pest
Események

Hegymegi Kiss Kálmánra, a sokak által kedvelt tanárra és igazgatóra emlékeztek meg pénteken (2023. 11. 17.) Nagykőrösön. Felavatták a megújult síremlékét és emlékülésen idézték fel életét és munkásságát.

Hegymegi Kiss Kálmán (1843-1913) az egykori legendás Nagykőrösi Református Tanítóképzőben négy évtizeden át tanított, és igazgatója is volt. A Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából a Károli Gáspár Református Egyetem Pedagógiai Kar, a Magyar Pedagógiai Társaság, a MRE Doktorok Kollégiumának Pedagógiai Szekciója, az Óvó- és Tanítóképzők Egyesülete, a Nagykőrösi Arany János Társaság közös emlékülést szervezett, melynek az egyetem adott helyet. Előtte a résztvevők közösen avatták fel a megújított síremlékét a Nagykőrösi Református Temetőben, melyet Szabó Gábor, a Nagykőrösi Református Egyházközség lelkészelnöke áldott meg. A Dr. Trencsényi László, a Magyar Pedagógiai Társaság elnöke és Dr. Szenczi Árpád professzor, prodékán által kezdeményezett, a Károli Gáspár Református Egyetem Pedagógiai Karán tartott emlékülésen köszöntőt mondott Batárné Szigeti Márta, az Arany János Társaság elnöke. Előadást tartott Dr. Mészáros László, intézetvezető egyetemi docens: Fejezetek az egyházi tanítóképzés magyarországi történetéből címmel. Dr. Kriston-Vízi József, ny. múzeumi főtanácsos és Szabó Károly könyvtáros, a Nemzeti Tankönyvtár referense Hegymegi Kiss Kálmán és Kiss Áron hatása a magyar pedagógusképzésre című közös tanulmányát is meghallgathatta a közönség Millisits Máté történész-muzeológus tolmácsolásában. Az emlékülés második részében a Dr. Gombos Norbert tanszékvezető főiskolai tanár, ÓTE alelnöke által szerkesztett, gondolatok a nemzetnevelő pedagógus halálának 75. évfordulójára megjelent emlékkötet kapcsán, Hegymegi Kiss Kálmán, Imre Sándor és Juhász Béla pedagógiájának közös szellemiségét mutatták be. Végül Bognárné Dr. habil. Kocsis Judit egyetemi docens, MRE Doktorok Kollégiuma Pedagógiai Szekciójának elnöke Arányok és súlypontok a pedagógusképzésben – Karácsony Sándor pedagógiája alapján című előadása szerepelt a programban. Az emlékülés Prof. Dr. Pap Ferenc dékán záró gondolataival fejeződött be. A Konferenciát a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmával, Prof. Dr. Donáth Péter MTA doktora, az MTA Neveléstudományi Bizottsága nevében, dr. Körtvélyesi Attila alpolgármester, Nagykőrös város vezetésének képviseletében üdvözölte.

A tudományos emlékülés A Károli Gáspár Református Egyetem Neveléstudományi Kutatások projektjének támogatásával valósult meg.

Szöveg: dr. Kriston-Vízi József és Dr. Szenczi Árpád forrásai nyomán

Fotók: Ronkó Antal (KRE)