IMG_1286

Ma tartja negyedéves elnökségi ülését a Honismereti Szövetség

Honismereti Szövetség (Juhász Zoltán András)
05/10/2023
Országos
A Magyar Nemzeti Múzeum Széchényi-termében tartja időszakos, negyedéves elnökségi ülését a Honismereti Szövetség.

Az elnökségi ülésen szó lesz a Szövetség 2024. évi programjairól, a honlap működéséről, az éves tervekről. Felszólalnak az országos konferenciáinkat fogadó megyék vezetői, így Borsod-Abaúj-Zemplén (VIII. Hon- és Népismeret Konferencia), Komárom-Esztergom (LI. Országos Honismereti Akadémia) megyék képviselői.

A mesterséges intelligenciát megkérdeztük a Széchényi-terem történetéről. A válasz megdöbbentő:

Széchényi István: A terem nevét a magyar nemzeti gyűjtemények megalapítójáról, Széchényi István grófról kapta. Ő volt az, aki jelentős anyagi és kulturális támogatást nyújtott a múzeum létrehozásához.

Talán mondanunk sem kell, hogy az információ hibás, egy műveltségi vetélkedőn pedig elhasalna, aki e szerint szeretné megfejteni a feladványt. Aki ismeri az épület történetét, tudhatja, hogy a két “é” betű a család korábbi névalakjára utal, és a legnagyobb magyar édesapját, gróf Széchényi Ferencet jelöli, aki a múzeum alapítója volt. A hiba azonban felhívja a helytörténeti-honismereti kutatás fontosságra a figyelmet, arra, hogy a precíz feltárást és történeti kutatást a legújabb kor eredményei sem helyettesíthetik. Javasoljuk tagszervezeteinknek, hogy keressenek rá mit tud az adott megye, település helytörténetéről, jeles személyiségéről a mesterséges intelligencia, a ChatGPT. Bizonyára sok marginális területről kevés információt tud adni, ugyanakkor rávilágíthat azokra a tévhitekre, a közvélekedésben szereplő informácókra, amelyeket érdemes lehet cáfolni, részletesebben kifejteni, feldolgozni.