"Felnevelő tájunk" vetélkedő

Székesfehérvár, Vörösmatry Mihály Könyvtár
Mátyás király meséje és a szabadságharc históriája
„Felnevelő tájunk” honismereti vetélkedő általános döntői május 4-én!

Alsó tagozatosok és felsősök vetélkednek május 4-én!

Felnevelő tájunk: a vetélkedő sorozat -- amit 1995 óta esztendőről esztendőre meghirdet a Fejér Megyei Honismereti Egyesület -- manapság is népszerű az iskolások körében. Az idén is többfordulós megmérettetést kínáltak külön-külön az általános iskolák alsó tagozatosainak és a felsősöknek. A cél most is az, hogy egy jó hangulatú versengés révén olyan ismeretek megszerzésére ösztönözzék a gyerekeket, amelyek az iskolai tananyagban nem szerepelnek, önálló kutatómunkát igényelnek, ám a szórakoztató feladatok révén szinte észrevétlenül gyarapodjon tudásuk.

A levelező fordulók után az alsó tagozatosok számára május 4-én, 9 órakor a Vörösmarty Mihály Könyvtár Oskola utcai olvasótermében rendezik meg a döntőt!

Az idén különösen kedves témát választottak a szervezők, hiszen ezúttal a mesék világába invitálták az alsó tagozatos  gyerekeket: Illyés Gyula Hetvenhét magyar népmese című gyűjteményéből dolgoztak fel történeteket. A hatfordulós, levelezős verseny után 12 csapat jutott be a könyvtári döntőre. Közben csodálatos történetekkel ismerkedtek a gyerekek: olvastak Tündérszép Ilonáról, Együgyü Misóról, Nyakiglábról, Csupahájról és Málészájról, Lúdas Matyiról, közben észrevétlenül bővült a szókincsük, új meg új kifejezéseket tanultak. A döntőre is a hat forduló meséiből kell készülniük, emellett minden csapat előadja  a Mátyás király és az öreg ember című mesét.

A versenyt felső tagozatosoknak is meghirdették.  A vetélkedő első szakasza már lezajlott, mégpedig három fordulóban, jeligésen, 3 tagú  csapatok részvételével.  A téma  az 1848-49-es forradalom és szabadságharc , illetve „1848. márciusa” volt, amelyhez  ajánlott irodalmat is  megjelöltek a szervezők, azonban  a feladatlapok kitöltéséhez bármilyen szakirodalom felhasználható volt.  A feladatlapok témái között szerepelt például az utolsó rendi országgyűlés és persze nem maradtak ki a márciusi történések sem.
Hamarosan következik a második menet.

A szóbeli megyei döntőt  a feladatlapok kitöltésében leginkább jeleskedő csapatok számára szintén május 4-én rendezik meg a Vörösmarty  könyvtár olvasótermében. A felsősöket 14 órára várják. A döntőre a letölthető megoldókulcsok alapján lehet felkészülni.

A Vörösmarty könyvtár már nagyon készül a versenyző diákok fogadására!