A Honismereti Szövetség 2019. évi rendezvényei

2018. december 17.
A Honismereti Szövetség jövőre is folytatja tradicionálisnak mondható konferenciáinak, továbbképzéseinek megrendezését. Itt, most csak azokat a rendezvényeinket soroljuk fel röviden, amelyek már biztosnak látszanak. Március 24-én, a Honismeret Napján mindenképpen lesz egy központi eseményünk is, de erről később adunk majd tájékoztatást.

2019. július 7-12. között rendezzük meg 47. alkalommal a Kárpát-medence legnagyobb honismereti-helytörténeti fórumát, az Országos Honismereti Akadémiát. A nemesség hazai történelmi szerepével foglalkozó konferenciánkat 2003 után rendezzük meg ismét Nyíregyházán, tagszervezetünkkel, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Honismereti Egyesülettel közösen.

Nem sokkal később, július 30. - augusztus 4. között kerül sor a XXIV. Országos Ifjúsági Honismereti Akadémiára, melyre középiskolás diákok jelentkezését várjuk. 2019-ben Arcok és harcok: hősök, példaképek, hazafiak a történelemben címmel Kőszegen rendezzük meg a Vas Megyei Honismereti Egyesülettel ifjúsági konferenciánkat és táborunkat. A program az idei szigetvárihoz hasonlóan nagyon színesnek ígérkezik.

Jövőre is megszervezzük – immár hatodik alkalommal – oktatás-módszertani továbbképzésünket, a Hon- és Népismeret Konferenciát. Az őszi szünetben, Jászberényben megrendezésre kerülő konferencia ezúttal a jeles napok, ünnepek feldolgozási lehetőségeit mutatja be az oktatásban. Ezt a rendezvényünket az egyetemista és főiskolás hallgatók mellett az idei évtől immár pályakezdő pedagógusok számára is meghirdetjük.

Három országos rendezvényünk mellett megyei tagszervezeteink számos honismereti-helytörténeti találkozót, konferenciát, kiállítást, könyvbemutatót, tábort, vetélkedőt szerveznek és hirdetnek meg jövőre is, amelyek ugyancsak jól szolgálhatják majd az értékátadás és közösségépítés fontos célját.

(Országos és megyei rendezvényeinkről folyamatosan értesülhet a Honismereti Szövetség honlapján – www. honismeret.hu – és facebook oldalunkon.)