IMG_1104

A Reformáció Hónapja sárbogárdi rendezvényei

Fejér megye, Szőnyegi Hajnalka
31/10/2023
Fejér
A Sárbogárdi Múzeum Egyesület kiállító helyiségében október 13-án időszaki kiállítás nyílt a Sárbogárdi Református Gyülekezet múltjának és jelenének bemutatására. A Jákob Zoltán pedagógus által válogatott anyagban eredeti, valamint fénymásolt dokumentumok, fotók, festmények láthatók.

A tárlókban elhelyezett eredeti forrásanyag tematikusan mutatja be a gyülekezet életének egy-egy területét, az oktatást, az egyházzenét, a régi olvasókör és a nőszövetség helyi szervezetének életét. A paravánokon az 1783-1784-ben épült református templom történetének legfontosabb mozzanataival ismerkedhet a látogató. A templom történetével kapcsolatos kimelkedő dátumok és események leírásai különleges keretben, a templom díszítményeinek gyönyörű mintái között olvashatók. A falon a református templomról helyi alkotók által készített festmények kaptak helyet. Többek között Mészöly Géza, Szabó János és Tóth Gyula alkotásai mutatják be különböző időszakokban a templom épületét. A gyülekezet életéről készül fotókból összeállított montázsok a mindennapok, ünnepi események további szeleiről tanúskodnak. A templom, az iskolák épületeinek fotói, rajzai mellett lelkészek, tanítók, a presbitériumok tagjairól is láthatunk ábrázolásokat.

A kiállítás megnyitóján Novák Kovács Zsolt, a Múzeum Egyesület elnöke köszöntötte a szépszámú közönséget. Kovács Csongor református lelkipásztor a 124. zsoltár szavaival vezette be az ünnepi alkalmat.

Jákob Zoltán a kiállítás kurátora beszélt a gyülekezet történetéről, az anyaggyűjtés, -válogatás szempontjairól, és a látogatók figyelmébe ajánlotta a kiállítást.

Ezt követően Badics Mariann Forgách Endre helyi református lelkész Papválasztás száz év előtt című írásából olvasott részletet. A megnyitó hangulatát tovább emelte két zsoltár közös eléneklése. melyet három zeneiskolás növendék Jákob Sándor (oboa), Varga Jázmin Dorina (fuvola) és Kovács Amina (gitár) hangszerjátéka színesített.

A kiállításhoz kapcsolódóan október 17-én felolvasóestre került sor. A Jákob Zoltán által válogatott korabeli források a református gyülekezet életének további részleteivel ismertették meg a hallgatóságot. A gyülekezet lelkipásztorainak, tanítóinak írásaiból hangzottak el szemelvények.

Lehetőség nyílt a kiállítás megtekintésére, de jóízű beszélgetésre is.