Szülőföldünk Honismereti Egyesület

A civil szervezetek újjászületésének hajnalán alapította meg Jászberényi Ferencné Papp Márta a Szülőföldünk Honismereti Egyesületet. Az egyesület kezdetben két fontos feladatot vállalt fel: egyrészt középiskolások részére honismereti gyűjtőtáborokat szervezett, másrészt évenként honismereti (helytörténet, néprajz, fotó kategóriákban) pályázatot írt ki szülőföldünk teljesebb megismerése érdekében.

A bírósági bejegyzésre 1990. október 17-én került sor. A lelkes tagság – a felmerült nehézségek ellenére – képes volt folyamatosan működtetni az egyesületet. 2009-től Jászberényi Ferencné utóda Néma Sándor lett.

Az egyesület kezdetben két fontos feladatot vállalt fel: középiskolások részére honismereti gyűjtőtáborokat szervezett, valamint több korosztály részére évenként honismereti (helytörténet, néprajz, fotó kategóriákban) pályázatot írt ki, melyek értékelése után hagyományosan augusztus 20. előtt tartott díjkiosztón eredményhirdetésre került sor. Az egyesületet megyénk olyan neves, ma már nem élő néprajzkutatói segítették, mint dr. Barsi Ernő, dr. Göcsei Imre és dr. Timaffy László.

Az elmúlt hosszú időszakban több mint 1500 pályaművet küldtek be a megyénk múltját és jelenét kutatók ifjú és felnőtt nemzedéke. Az elismerésben részesült művek jó része nyomtatásban is megjelent gazdagítva a városról, megyéről szóló ismereteket, helytörténeti, honismereti irodalmat. Jó néhány diák pályázónak ez volt az első tudományos munkája, és a felnőttek közül is kiválasztódott a rendszeresen publikálók köre, mint például Hárs József, Karácsony István, Torma Attila, dr. Nagy Erzsébet, Takács Istvánné, Harsányi Ferencné és még sokan mások. Az egyesület által meghirdetett pályázatra beérkezett munkákból továbbküldöttek az országos néprajzi és honismereti pályázatokon is előkelő helyezést értek el.
Legújabb pályázati kiírásunkról itt tájékozódhat.

Az egyesületünk másik fontos évről évre vállalt feladata a Duna két oldalán lévő magyar középiskolások részére szervezett honismereti tábor volt. E diákok vettek részt a szanyi helytörténeti gyűjtemény és jó néhány községi tájház (Kimle, Bősárkány, Bágyogszovát, stb.) anyagának összegyűjtésében. A táborok szervezője 1997-ig Jászberényi Ferencné, majd 1998 és 2002 között Pájer Imre volt. A csehszlovákiai, később szlovákiai magyarsággal közös táboraink mára sajnos megszűntek.

Jászberényi Ferencné 1993-ban a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés dr. Kovács Pál-díját, 2000-ben az Országos Honismereti Szövetség Bél Mátyás-díját kapta meg aktív és eredményes munkájáért. A 2007-ben hirtelen elhunyt Pájer Imre 2004-ben vehette át honismereti tevékenységéért az Országos Honismereti Szövetség Bél Mátyás-díját.

A Szülőföldünk Honismereti Egyesület fennállásának negyedévszázados jubileumára egy egész napos konferenciát rendezett 2015. október 16-én, melyen a megyei honismereti egyesületek, körök kis előadáson mutatták be eddigi eredményeiket. Erről a rendezvényről tudósítást a Győri Szalon internetes kulturális magazinban is lehetett olvasni A honismereti munka eleven emlékei címmel.

2017. március 13.-i tisztújító közgyűlésünkön az új, módosított egyesületi alapszabályt tagságunk elfogadta, és ez a bírósághoz engedélyezésre benyújtottuk.

2017. június 10-én, az Ünnepi Könyvhéten a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár rendezvénytermében került sor Torma Attila Győr vármegye főispánjai című kötet bemutatására, melynek az 1918-ig szóló része a 2015-ös, a folytatása a 2016-os Szülőföldünk honismereti pályázatra beküldött, helytörténet kategóriában első díjas kéziratból született meg.

Adatok

Név: Szülőföldünk Honismereti Egyesület

Cím9022 Győr, Arany János utca 28-32.

Elnök neve: Néma Sándor

Titkár neve: Némáné Kovács Éva

Kapcsolódó hírek

Honismereti kirándulás – A Rába-mente, Sobortól Páliig
Események
Győr-Moson-Sopron
III. Győri Hely- és Családtörténeti Műhelykonferencia
Győri Hely- és Családtörténet-kutatók Baráti Társasága, Szülőföldünk Honismereti Egyesület, Bedécs Gyula Társaság
Események, Helytörténészek
győr, Győr-Moson-Sopron
A Honismeret folyóirat 2023/5 számának bemutatója 
Események
Győr-Moson-Sopron, Országos
II. Győri Hely- és Családtörténeti Műhelykonferencia
Események, Konferenciák
Győr-Moson-Sopron
Rábaköz s népe – folyóiratunkból ajánljuk
Csiszár Attila
Lapszámunkból
Győr-Moson-Sopron
Tematikus lapszámbemutató Győrben
Honismereti Szövetség
Helytörténeti lapok
Győr-Moson-Sopron
A Szülőföldünk Honismereti Egyesület tisztújító közgyűlése
Honismereti Szövetség – Szülőföldünk Honismereti Egyesület
Szövetség, Tagszervezetek
Győr-Moson-Sopron