301956683_498274548967992_5253209575182619550_n

Hétfőn kezdődik a XXVII. Országos Ifjúsági Honismereti Akadémia Bonyhádon

Honimsereti Szövetség – Tolna Megyei Egyed Antal Honismereti Egyesület
11/08/2023
Országos, Tolna
Akadémiák, Pedagógia
Idén Bonyhád ad otthont az Országos Ifjúsági Honismereti Akadémiának, amelyet immár 27. alkalommal rendez meg szövetségünk, ezúttal a Tolna Megyei Egyed Antal Honismereti Egyesület társszervezésében.

A Kárpát-medencei hatókörű rendezvényen közel 60 hazai és határon túli diák, felkészítő tanáraik vesznek részt.

A Honismereti Szövetség  a Tolna Megyei Egyed Antal Honismereti Egyesülettel társszervezésben 2023. augusztus 14−18. között Bonyhádon tartja éves ifjúsági tudományos ismeretterjesztő konferenciáját, az Országos Ifjúsági Honismereti Akadémiát, amelyet immár 27. alkalommal rendeznek meg középiskolás diákoknak. A rendezvény idei témája Regélő szülőföld − Népmondák lakóhelyemen. Az akadémián olyan tehetséges fiatalok vehetnek részt, akik korábbi tudományos igényű kutatásukkal, előadásukkal helyezést értek el a Honismereti Szövetség, valamint tagszervezeteinek országos és regionális vetélkedőin. A Magyarországról és a határon túlról érkező fiatalok a konferencián beszámolnak a megadott témában kutatási eredményeikről, emellett számos értékes kulturális programon vehetnek részt.

A hétfői megnyitón a résztvevőket az akadémia védnöke, Filóné Ferencz Ibolya polgármester, Fehérvári Tamás, a Tolna Vármegyei Önkormányzat közgyűlésének elnöke, Aradi András, a Tolna-Baranyai egyházmegye esperese, Andorka Gábor, a rendezvénynek helyet adó Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium, Kollégium és Általános iskola igazgatója, valamint a vendéglátó megye nevében Dr. Gesztesi Enikő, a Tolna Megyei Egyed Antal Honismereti Egyesület elnöke köszöntik.

A diákoknak lehetőségük nyílik megismerkedni a szakma jeles képviselőivel. Előadást tart Landgraf Ildikó néprajzkutató, de szakmai vezetéssel juthatnak be a diákok a szerdai tanulmányút számos állomására. (Grábóc – Szekszárd – Kölesd – Borjád – Sárszentlőrinc – Kakasd). A gazdag programban lesz falu-,
illetve városnéző séta, táncház, kincskereső kvízjáték.

A program pénteken zárul a 2024. évi tábor témájának megszavazásával, mely idén is, hagyományainkhoz híven a diákok javaslataiból kerül ki.

A rendezvényről a Tolna Vármegyei Hírportálon is olvashatnak az alábbi linken:

https://www.teol.hu/helyi-kozelet/2023/08/a-regelo-szulofoldrol-hozzak-a-torteneteket