Csárdajelenet 72.128 v57-6

Komárom-Esztergom vármegyei helytörténeti vetélkedő

Komárom-Esztergom
Pedagógia
2023-ban a Csongrády Lajos Alapiskola adott helyet az Esztergomi Dobó Katalin Gimnázium és a Komárom-Esztergom Megyei Péczeli József Honismereti Egyesület által közösen szervezett vetélkedőnek. A rendezvényen Szarka Andrea igazgató köszöntötte a jelenlévőket. Ünnepi beszédét az alábbiakban olvashatják:

Tisztelt Vendégeink, kedves Diákok, kedves Felkészítő Pedagógusok!

A megnyitón közreműködtek az iskola diákjai, Illyés Gyula versét Tóth Izabella tolmácsolta és a Csongrádysok Kiszenekara is bemutatkozott Alt István vezetésével.

Az ő köszöntőjükhöz csatlakozva házigazdaként én is tisztelettel és szeretettel üdvözlök minden jelenlévőt a felvidéki Szőgyén községben, iskolánk az egykori kántortanítóról elnevezett Csongrády Lajos Alapiskola nemrég felújított épületében.

Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy az Esztergomi Dobó Katalin Gimnázium és a Péczeli József Komárom-Esztergom Megyei Honismereti Egyesület által szervezett Esztergom vármegyéről szóló helytörténeti tanulmányi verseny döntőjére nálunk kerül sor, s azt hiszem, nem árulok el nagy titkot azzal sem, hogy ez a verseny az idén kerek 10 éves, ami elsősorban a szervezők érdeme, de természetesen a Duna két partjáról azoké a diákoké és felkészítőké is, akik évről évre bekapcsolódnak a vetélkedőbe, s lelkes éltetői annak.

Szatmári Nagy Anikó, Gergely Endrét és Peragovics Ferenc 2011-ben útjára bocsátották A múltunk határok nélkül című könyvüket azzal a nem titkolt céllal, hogy a diákokat megismertessék Esztergomnak és környékének történetével, és nagyra értékeljük, hogy a könyvírással nem ért véget a küldetésük, nem hagyták magukra a diákságot, a könyvet interaktívvá tették érdekes vetélkedők formájában.

Talán őket is az az eszme vezérelte, amit mi is mottónknak tűztünk ki, mely így szól:

„…a gyermekeknek két dolgot kell adnunk: gyökereket és szárnyakat.“

Gyökereket, amelyek tartást adnak, hogy tudjuk hova tartozunk. Ugyanis kellenek a gyökerek…mert van egy hely a Földön, ahol megszületünk, megtanulunk egy nyelvet és fölfedezzük, hogyan éltek elődeink, és mindannyiunk életében eljön az idő, amikor felelősek leszünk ezért a helyért. Ezt szeretnénk átörökíteni gyermekeinknek, ez jelenünk kötelessége a jövő számára.

Ezért mi itt a Csongrádyban:

  • nemzeti múltunk tiszteleteként 2016-ban történelmi lépcsőházat avattunk,
  • 2019-ben használatra bocsátottuk saját készítésű segédeszközkészletünket, ami szülőfalunkról, Szőgyénről szól, ebből ízelítőt láthatnak itt a teremben, valamint az alsó folyosón,
  • hagyományainkat, múltunkat megismertetjük a tanulóinkkal, beépítjük az iskolai mindennapokba, szakkörökbe,
  • de pár héttel ezelőtt az 5határon át Kárpát-medencei vetélkedő döntőjén, ahol 5 ország képviseltette magát iskolánk mindkét induló csapata dobogós helyen végzett. Nekik 75 Kárpát-medencei értékkel kellett megismerkedniük, és helyi értékeket bemutatniuk (1-1 projektmunkájukat  láthatják itt kiállítva).

Kedves Diákok!

Gratulálok mindannyiotoknak, hisz 4 internetes forduló után jutottatok a mai döntőbe. Kívánok Nektek kellemes délutánt, sikeres versengést, sok érdekes feladatot! Kapcsolódjon ma is össze a Duna bal és jobb partja!