20240420_123424

Tisztújító közgyűlés a Vas Megyei Honismereti Egyesületben

03/05/2024
Vas
Események

2024. április 20-án, Szombathelyen, a Berzsenyi Dániel Megyei Könyvtárban tartotta közgyűlését a Vas Megyei Honismereti Egyesület. A törvényileg kötelező feladatok elvégzése mellett tisztújításra is sor került.

A határozatképesség megállapítása és a közgyűlés lebonyolításhoz szükséges tisztviselők megválasztása után Zsámboki Árpád elnök megtartotta szakmai és pénzügyi beszámolóját a 2023-as évről, amit a tagság egyhangúan elfogadott. Ezt követően az elnök visszatekintett az elmúlt 25 évre, amíg az egyesületet vezette, majd ajándékkal köszönte meg a távozó elnökségi tagok munkáját. Ezt követően Debreczeni-Droppán Béla, a Honismereti Szövetség elnöke méltatta az egyesület működésének elmúlt negyed évszázadát, külön kiemelve és laudálva ebben a megyei honismereti munkát vezető Zsámboki Árpád szerepét. A távozó elnököt ezután még dr. Baráthné Molnár Mónika, a Berzsenyi Dániel Könyvtár igazgatója és a megyei honismereti egyesület tagszervezeteinek vezetői köszöntötték. A tagság pedig emléklappal és Vas megyei gasztrokulturális értékeket tartalmazó ajándékcsomaggal búcsúztatta. A szünetben Zsámboki Árpádot még egy meglepetés várta: 80. születésnapja alkalmából Vas vármegye címerével díszített tortát kapott ajándékba.

A közgyűlés második felében titkos szavazással új vezetőséget választott a tagság. Az egyesület új elnöke Kuglics Gábor történész, történelem szakos tanár, Püspökmolnári helytörténeti kutatója lett, aki 12 éve lépett be a Vas Megyei Honismereti Egyesületbe. Az Elnökség régi-új tagja maradt Mecsériné Doktor Rozália, Szalainé Bodor Edit és dr. Tilcsik György, új elnökségi tagok: Molnár Piroska, Mukicsné Kozár Mária, Bors Géza, dr. Horváth Sándor és Kapornaky Sándor. Az egyesület titkára Szalainé Bodor Edit lett. A Honismereti Szövetség Közgyűlésébe a tagság Mecsériné Doktor Rozáliát delegálta.

Kuglics Gábor elmondta, hogy az eddig bevált tevékenységeken túl új programokat szeretne megvalósítani, új partneri együttműködéseket szeretne kialakítani, de elődje és a korábbi elnökségi tagok aktív részvételére, támogatására számít a későbbiekben is. Az új elnök fontosnak tartja új tagok toborzását és a szervezet internetes megjelenésének erősítését.

Végezetül a jelenlévő tagok összeálltak egy közös fotóra, illetve csoportkép készült a leköszönt és a felállt új elnökségről is.

 A Vas Megyei Honismereti Egyesület tisztújító közgyűlésének résztvevői a régi és új elnökség tagjaival