Jászjákóhalmi Honismereti Egyesület

A Horváth Péter Honismereti Szakkör a nagy szakkör alapítási időszakban született 1963. november 14-én, amikor Váradi Zoltán nyugalmazott történelemtanár, általános iskolai igazgatóhelyettes megalapította 17 taggal a Hazafias Népfront községi vezetésének segédletével a művelődési ház keretében. Ma a Gubicz András gazdakör épületében működik, kiállító terme a Fő út 33. sz. alatt van a tagjai által gyűjtött anyagból. 1983-ban az alapító szakkörvezető meghalt 86 éves korában, utóda Fodor István Ferenc, aki 1966-ban csatlakozott a tagsághoz.

A szakkör névadója – Kőhalmi Horváth Péter – a község szülötte. Családja nemesként került ide Egerből, ő 1756. február 19-én született és Jászberényben halt meg 1829. február 24-én. Nádori jászkapitány volt, majd 23 évig a jászberényi gimnázium igazgatója, aki elsőként írta meg a jászkunok történetét 1801-ben latinul, majd 1823-ban magyarul. Könyve Pesten jelent meg 1000 példányban. A szakkörnek rendszeresen voltak általános iskolás tagjai is, akik jól megfértek a 90 év fölöttiekkel is.

Évtizedek óta az egyesület fő profilja a népi ételek kutatása: a jászsági receptkönyvben is sok helyi specialitás szerepel. 1990 óta minden év április 3-án felvonul a községben az 1849-es Tavaszi hadjárat emlék lovascsapata a szakkör szervezésében. 1989-ben a megye képviseletében honismereti vetélkedővel a Magyar Televízióig jutott az egyesület Kamukéró csapata, amely a legjobbnak bizonyult a megyében, de többször rádiós vetélkedőkön is részt vettek. 1979-ben és 2003-ban megyei Közművelődési-díjban részesültek. 1988-ban Kiváló Honismereti Szakkör oklevelet kaptak, 1997-ben megkapták a Honismereti Munkáért érmet.

Adatok

NévHorváth Péter Honismereti Szakkör

Cím5121 Jászjákóhalma, Bajcsy u. 9.

Vezető neveFodor István Ferenc

Vezető címe: 5121 Jászjákóhalma, Bocskai u. 17.

Kapcsolódó hírek

Jászsági fotópályázat 2024
Versenyek
Jász-Nagykun-Szolnok, Országos
Bedekovich Lőrinc emlékére rendezett konferencia
Események, Konferenciák
Jász-Nagykun-Szolnok
Meghívó Erzsébet napi programokra
Események
Jász-Nagykun-Szolnok
Jászsági fotókiállítás
Honismereti Szövetség
Együttműködő szervezetek
Jász-Nagykun-Szolnok
Meghívó – Emléktábla avatás Jászfényszarun
Bedekovich Lőrinc Népfőiskolai Társaság
Események
Jász-Nagykun-Szolnok, Jászfényszaru
Redemptio – a jász és kun települések honismereti lapja
Honismereti Szövetség
Helytörténeti lapok
Jász-Nagykun-Szolnok
Czettler Jenő emléktábla avatás
Honismereti Szövetség – Jászok Egyesülete
Együttműködő szervezetek
Jász-Nagykun-Szolnok